Descriere cuplaje rotative

Ce sunt cuplajele rotative?

Cuplajele rotative, cunoscute si sub numele de capete rotative sau capete de alimentare, asigura o etansare mecanica intre o conducta fixa si un cilindru sau calandru rotativ, si permite transferul unui fluid folosit ca agent termic inspre sau dinspre echipamentul rotativ. Agentul termic folosit tipic in cazul cuplajelor rotative include abur, apa, ulei diatermic, ulei hidraulic sau agent de racire.

Model Abur Apa Ulei Aer Agent racire
BCI detalii
C-Cast detalii
CorrPro detalii
ELSN detalii detalii
G detalii detalii detalii
LJ
LJ-PT detalii
LN
OTS detalii
PTX
RX detalii detalii
SN detalii
SX detalii detalii
WH
R/RH detalii detalii
Z detalii

 

Cum functioneaza?

In cazul cuplajelor rotative conventionale, etansarea se face prin intermediul unui mecanism pretensionat cu un arc care actioneaza asupra unui element de etansare, impiedicand astfel fluidul sa iasa in atmosfera. Arcul este folosit numai pentru pretensionarea initiala si mentinerea componentelor in pozitie, etansarea fiind asigurata de presiunea fluidului de lucru. Sistemele de presiune joasa sau cele care lucreaza in vacuum se bazeaza pe tensiunea arcului pentru a asigura inchiderea. Cuplajele conventionale sunt construite fie cu autosustinere prin intermediul uneia sau mai multor ghidaje interioare, sau cu sustinere externa prin utilizarea unor suporti sau a unei console de montaj.

Cuplajele rotative cu etansare echilibrata sunt folosite in general pentru lichide (apa, agent de racire, etc.) dar pot fi folosite si pentru abur sau gaze. Tehnologia de echilibrare se bazeaza pe presiunea externa exercitata de arc. Presiunea fluidului nu are nici un efect asupra sarcinii etansarii. Etansarile echilibrate sunt in general plate, iar cuplajele sunt in mod uzual sustinute de rulmenti.

Inelul de etansare este principala piesa care se uzeaza intr-un cuplaj rotativ. In timpul operarii inelul este supus la tensiuni datorate presiunii din sistem precum si la frictiune intre fetele de etansare. Factori precum viteza, presiunea, temperatura sau mediul de lucru influenteaza durata de viata a inelului. Putem spune ca durata de viata a unui cuplaj este cea a inelului de etansare. Calitatea proasta a inelului de etansare conduce la o uzura mai rapida, cu cresterea costurilor de intretinere, a numarului de stationari ale masinii si a costurilor de reparatii. Atunci cand etnasarea cedeaza, mediul de lucru scapa in atmosfera, si eficienta termica a sistemului de incalzire/racire are de suferit. In aceste cazuri, costul inlocuirii etansarii devine numai o mica parte din costurile totale generate de cedarea etansarii.

 

Configuratii de curgere

Monoflux, cu doua treceri, cu mai multe treceri.

In cazul cuplajelor monoflux, fluidul de lucru trece intr-o singura directie. Cuplajele monoflux sunt utilizate atunci cand mediul de lucru intra pe la un capat al cilindrului si iese, printr-un alt cuplaj rotativ, pe la celalalt capat.

In cazul cuplajelor cu doua treceri, fluidul de lucru intra si iese prin acelasi cuplaj. Este cuplajul cel mai utilizat in cazul aplicatiilor cu sifon sau sistem de conducte distribuite. Cuplajele cu doua treceri asigura atat separarea celor doua fluxuri intre ele cat si separarea fata de atmosfera.
Cuplajele cu mai multe treceri fac posibila combinarea curgerii mai multor tipuri de fluide prin acelasi cuplaj, indiferent de sens.